2009. január 21., szerda

Lélekerősítő bomba

Miről írhatunk az év első bejegyzésében? Mivel nem túl elegáns dolog január második felében boldog újévet kívánni, ezért most írásunk elején egy "lélekerősítő bombát" adunk át Önnek jókívánságképpen. Ne ijedjen meg, mi már kipróbáltuk, tényleg erősít, és tényleg bomba erejű. Nálunk legalábbis berobbant.

Erőt adott a folytatáshoz. Reméljük Önnél is megteszi a hatását és minden körülmény ellenére kívánjuk, hogy 2009-ben kitűzött céljait elérje. Ha ezek között egy korszerű, energiatakarékos új otthon is szerepel, akkor magunk részéről igyekszünk ehhez a létező valamennyi segítséget megadni.

Idén minden eddiginél nagyobb szüksége lesz leleményességre, bátorságra, kitartásra. Ha házépítés előtt áll, akkor különösen, de más céljaihoz is jól jöhet egy egészen különleges ember példája, élete, küzdelmei és sikerei. A videóból az is kiderül, hogy mire kell hallgatnia, ha komoly döntések előtt áll. (15 perc, magyar feliratos)


Mi történt tavaly év vége óta az otthonteremtés és a készházépítés területén?

Az alábbiakban
 • megtudhatja, hogy a készház valóban kész átverés-e, avagy hol csapott le legutóbb a "veresegyházi rém",
 • tájékozódhat az új, év elejétől hatályba lépett energiatakarékos épületek támogatásáról szóló kormányrendeletről, másképp fogalmazva az ingatlanok "zöldkártyájáról",
 • a gázfűtés kiváltásának egyik készházakba is beépíthető évszázadok óta bevált alternatívájáról,
 • olvashat egy friss összefoglalót a passzívházakról,
 • megtudhatja, hogy miként pazaroljuk a gázt az ínség közepette, miközben egy forróvizes medence felett élünk,
 • összefoglalót talál takarékossági aranyszabályokról,
 • 17 gyakorlati tippről is olvashat, hogy távol tartsa a betörőket,
 • végül lazításképpen megtekintheti a világ legkeskenyebb lakóházait.
Szigethalmon már lecsaptak a csalók: készház = kész átverés?
Forrás: ingatlanmagazin.com
2008.12.20.


Miközben az ÉMI-engedéllyel rendelkező készházas cégek ugyan nem olcsón, de sorra húzzák föl a jó minőségű családi házakat, a kóklerek hasonló nagyságrendben ontják magukból az olcsó, ám ÉMI-engedély nélküli, sok esetben pedig hamisított okiratokkal rendelkező épületeket.

A hír szól többek között korunk "Mekk Elekeiről", akik tavaly kb. 1000 könnyűszerkezetes házat "építettek" (tisztelet a kivételeknek!), továbbá a készházak, könnyűszerkezetes házak elmúlt évben tapasztalt legkritikusabb kivitelezési hibáiról, ill. a "veresegyházi rém" esetéről is.
Részletek itt >

Kormányrendeletek az energiatakarékos épületek támogatására
2009.01.05, Forrás: MTI; Épitinfo.hu

Az épületek energiafelhasználásának csökkentését és az alternatív energiaforrások alkalmazásának terjedését szolgálja két, 2009. január 1-jével hatályba lépett kormányrendelet - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium december 30-án az MTI-vel.
Részletek itt >

Egy kapcsolódó hír itt olvasható. (Forrás: Pénzcentrum.hu; regisztráció szükséges)
Ha szeretné megtekinteni, hogyan is néz ki egy energiatanúsítvány, azt itt megteheti. (Forrás: ingatlanmenedzser.hu)

A cserépkályha ideális megoldás lehet
2009.01.10. Forrás: ingatlanmagazin.com

Családi házban a cserépkályha jelenthet megoldást az üzembiztos alternatív fűtésre, mert amellett, hogy gazdaságos, és áramkimaradás esetén is meleget ad, esztétikus és nem büdös. Akik évekkel ezelőtt kezdtek az építésébe, azoknak a fejében a kályhás mesterek elmondása szerint már akkor megfordult: mi lesz, ha elzárják a gázcsapot.
Tanulságos még elolvasni a cikk alatti linkről elérhető hozzászólásokat is!
Részletek itt >

Egyéb alternatív, bevált és gazdaságos megoldások a gázfűtés mellett, ill. helyett:
Elektromos fűtőpanelekkel
Kandallókkal

Passzívház: 15-20 százalékkal drágább, de nincs fűtésköltség
2009. január 13. Forrás: ingatlanmenedzser.hu

Az orosz-ukrán gázvita, valamint a gázcsapok elzárása ismét ráirányította a figyelmet Európa, így hazánk energiafüggőségére; de az emelkedő energiaárak, a magas fűtés- és rezsiköltségek is növelik az energiahatékony műszaki, építészeti megoldások iránti igényt. Az egyik lehetséges megoldás a passzívház. Egy passzívházban szinte felesleges a fűtés. Bemutatjuk a technológiát!
Részletek itt >

Figyelem!
Következő bejegyzésünket a passzívházaknak szenteljük, amelyből megtudhatja, hogy
 • mennyi passzívház épült eddig a világon,
 • milyen adottságokkal rendelkezik Magyarország passzívházépítési szempontból,
 • kötelező lesz-e valaha a passzívház szabvány,

  ill. egyéb hasznos és érdekes információkról olvashat még.
Ha egy hazai megoldást keres leendő passzívházára, azt itt talál.

Feleslegesen költünk gázra
2009. január 14.

A mostani gázmizéria idején különösen szembeszökő, hogy mennyire csehül állunk az alternatív, a megújuló energiák hasznosításában. Jelenleg energiafelhasználásunk mindössze 5 százalékát biztosítják az alternatív források, miközben például geotermikus lehetőségek alapján óriási forró vizes medencék fölött ücsörgünk.
Részletek itt >

Így spóroljunk a rezsin, nem csak gázkrízis esetén!
Aranyszabályok
2009.01.09. Forrás: ingatlanmagazin.com

Egy háztartás teljes energiaköltségének 60-70%-a fűtésre*, 10-15%-a meleg vízre, 8-12%-a hűtésre, 10%-a az elektromos berendezések üzemeltetésére, 2%-a pedig világításra megy el. A jelenlegi helyzetben különösen felértékelődött a takarékos, környezetkímélő életmód szerepe, amihez néhány ötletet gyűjtöttünk össze.
Részletek itt >
(*Az adat nem ÉMI engedéllyel, MAKÉSZ védjeggyel rendelkező készházra vonatkozik. Szerk.)

17 gyakorlati tipp, hogy távol tartsa a betörőket
2009. január 15. Forrás: ingatlanmenedzser.hu

A betörők egyre szemtelenebbek, világos nappal és éjszakánként egyaránt tevékenykednek, mind nagyobb károkat okozva a házakban és a kertekben. Összegyűjtöttük azokat a megoldásokat, amelyekkel olvasóink megnehezítetik a tolvajok dolgát.
Részletek itt >

A hét filmje
Végül lazítás képpen tekintse meg a világ legkeskenyebb lakóházait! Nem vagyunk nagy ország, de Önnek azért biztos több hely jut majd...Ha tetszett a bejegyzésünk, ha hasznosnak találta, küldje el ismerőseinek az alábbi levél ikonra kattintva, ill. ossza meg véleményét a megjegyzésekben!
Köszönjük.