2008. szeptember 12., péntek

Összefoglaló a családiházak építésével kapcsolatos hírekből, aktualitások, őszi programelőzetes

Nyári csendesebb időszak után újra jelentkezünk. Az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt egy hónap családi házak építését érintő legfontosabb híreit, majd ízelítőt adunk aktuális programokból, ill. az várható őszi eseményekből. Végül néhány készházas kuriózumról adunk hírt a "csemegét" kedvelőknek.

Legfontosabb hír:

Szeptember 1-jétől változott az építési engedélyeztetés
Címszavak: több rendelet, kevesebb kötelezettség; kevesebb munkálathoz kell engedély; nagyobb bizalom az önkéntes jogkövetőkben; egyre kevesebb önkormányzatnál kérhető építési engedély; jó, ha van elvi építési engedély; útmutató a mellékletek útvesztőjéhez.
Bővebben >
A törvény mai napon hatályos teljes szövege innen letölthető.

Továbbá...
Az új jogszabályoknak köszönhetően szeptembertől várhatóan egyszerűbbek, gyorsabbak és rövidebbek lesznek az építésügyi hatósági eljárások. Bevezetésre kerül az e-ügyintézés, ill. lesznek esetek, amikor a tervektől eltérően másképp is építhetünk.
Egyszerűsödik az építőipart érintő adminisztráció is, és módosult az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet (OTÉK).
Bővebben >
A rendelet mai napon hatályos teljes szövege innen letölthető.
További jogszabályok hatályos szövege innen elérhető:
http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso

Milyen következményei lehetnek a változásoknak?

A ingatlan.com magazin szerint milliókkal lehet drágább egy családi ház szeptembertől, mert az év végéig 10 százalékkal drágulhatnak az építési anyagok az új törvénymódosítás miatt. A szakemberek vásárlói rohamot jósolnak.
Bővebben >

Jó hír a készházat építőknek
Az átalánydíjas szerződéseknek köszönhetően, ahol rögzített, fix árról szól a megállapodás, ezek a hatások mérsékelten és késleltetve érvényesülnek. Aki teheti, igyekezzen mielőbb kiválasztani, ill. megbízni a kivitelezőjét.

További hírek

Újabb készház építése kezdődött

Szeptember első napjaiban itt volt legutóbb nyilvános házállítás.

Aktuális programok és vásári előzetes, ahol készházgyártókkal találkozhat
09.26-28.: Budapest, Lakásvásár
09.26-28.: Miskolc, 7. Miskolc Expo Kiállítás és Vásár
11.21-23.: Budapest, Készház Vásár

Figyelje email postafiókját!
Regisztrált olvasóinknak pár napon belül egy rövid, online felméréshez kapcsolódó 163.360Ft értékű meglepetés csomagot küldünk, benne nyereményekkel, ajándékokkal. Ha még nem regisztrálta volna magát, itt megteheti.

Jön! Készházas "csemege"...
Hamarosan beszámolunk egy 100+ éves múlttal rendelkező, készházépítés élvonalában szereplő, hazai piacon is érdekelt cég exkluzív felmérésről, amelyben házuk építésével kapcsolatos tapasztalataikról, élményeikről számolnak be a vállalkozás magyarországi megrendelői.

Hasznos lehet még...
Két érdekes cikket olvastunk még augusztusban az energiatakarékosság témakörében.
Az egyikből megtudhatja miként szűrheti ki az otthoni "áramzabálókat".
Bővebben itt >
A másikból kiderül, hogy a brutális gázáremelkedésnek az egyik következménye: jön a kandallók virágkora.
Bővebben >
(Forrás: Pénzcentrum.hu, regisztráció szükséges)

Ha hasznosnak találta a fenti összefoglalót, kérjük küldje tovább házépítés előtt álló ismerőseinek az alábbi kis boríték ikonra kattintva!