2008. december 14., vasárnap

Építsek, vagy ne? Dilemmák egy témára

Aki kicsit is figyelemmel követi a honi házépítések alakulását, tapasztalhatta, hogy elég ellentmondásos a helyzet. Ha Ön most szeretné eldönteni, építsen vagy ne, el kell ismerni: nincs könnyű dolga.

Következő kérdése lehet, ha építés mellett dönt, és nincs elég pénze, hogy miből fogja tudni finanszírozni a hiányzó összeget. Ha még el is kell adnia egy ingatlant mindehhez, törheti a fejét, hogy mennyi idő alatt, mekkora összegért és egyáltalán kinek fogja tudni eladni ebben a válságos időben. Ha mindezeket meg is oldja, rögtön felvetődik, hogy a rohamosan emelkedő energiaárak ismeretében milyen technológiával építtessen, hiszen köztudott, hogy az építőanyagok árában ez a tényező gyorsan megjelenik. Végül ott a kérdés, hogy mibe fog kerülni a fenntartása az annyira vágyott új otthonnak. Ezek a kérdések most különös súllyal nehezednek Önre, és az alábbiakban igyekszünk dilemmájára választ keresni a közelmúlt aktuális eseményeinek, híreinek a tükrében.

"A válság legnagyobb vesztese az építőipar", hallhattuk Tolnay Tibortól, az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) elnökétől az InfóRádióban. Ezzel a ténnyel jó ha Ön is tisztában van, és ez alól a készházépítési szektor se vonhatja ki magát, bár rögtön azt is el kell mondani, hogy különleges helyzetben vagyunk. A készházak legelterjedtebb alapanyaga a fa, és bár a fa ára is emelkedik, hiszen egyre nő iránta a kereslet, jó tudni, hogy megújulásra, újratermelődésre képes és előállításához a hagyományos falazóanyagokkal szemben lényegesen kevesebb energia szükséges. Ha dilemmánk végére ugrunk, és a készházak fenntartását vizsgáljuk, itt is kézzel fogható bizonyítékát látjuk érveink súlyának.
Így már könnyen érthető miért kellett a várakozáson felüli érdeklődés miatt új helyszínt keresni a IV. Készház Konferenciának.


Ígéret hangzott el, hogy a konferencia előadásainak anyaga hamarosan letölthető lesz, így aki nem jutott be, az sem marad le teljesen az információkról. Elsőként "Az energiatanúsítvány alkalmazásának módja új épületek esetén" c. előadás anyaga már letölthető Bíró Marianna (NFGM Építésügyi Főosztály, vezető főtanácsos) jóvoltából.

Friss hír:
Fináczy Gábortól, a Készházcentrum "Kék Lagúna" Magyarország Kft. egyik tulajdonosától és ügyvezetőjétől telefonon értesültünk a napokban, hogy az előzetes bejelentés szerint minden aláírás felkerült az első hazai készházas mintapark bérleti szerződésére, és tavasszal elindulhat a projekt megvalósítása Budaörs és Biatorbágy határában, az M1-es, M0-ás és az 1-es számú utak találkozásánál. Így minden akadály elhárult, hogy hosszú előkészítés után hamarosan megnyissa kapuit a készházpark, amely a Nyugat-Európában jól bevált modell szerint, koncentrált helyen, teljeskörű szolgáltatásokkal, komplett, felépített mintaházakkal és az egyes kivitelezők helyi képviselőivel várja majd a látogatókat. A készházpark anyacége, a Bécs melletti Blaue Lagune, itt megtekinthető.

Ha figyelembe vesszük a fenti tényeket és a vásárban is tapasztalt óriási érdeklődést, talán nem tévedünk túl nagyot, hogy jó eséllyel pályázhatna a készház "A Jövő Otthona" címért.

Nézzük a többi dilemmát:

Szeretné eladni lakását, hogy építhessen?

"Tudja, hogy Magyarországon az ingatlanok eladásának átlagos ideje megközelíti az egy évet? Szeretne ezen változtatni, lakásán jó áron és gyorsan túladni? Ha igen, akkor most jól figyeljen, mert ehhez adunk hasznos tippeket", olvasható az ingatlan.net oldalon.
Kíváncsi arra, hogyan lehet bármilyen lakást eladni 3 hónap alatt? Ha igen, akkor javasoljuk, látogasson el egy profi értékesítő, saját tapasztalataival kiegészített oldalára.

Hitelt szeretne felvenni?
Egyre nő a törlesztőrészlete?

Ezt a kérdéskört járta végig az ingatlanmenedzser.hu egyik cikke. Korábban kedvező kamatozású svájci frank vagy forint alapú ingatlanhitelt vett fel, és most azt tapasztalja, hogy törlesztőrészletei egyre csak nőnek? Megoldást jelenthet a futamidő meghosszabbítása, esetleg a devizahitel kiváltása forintra. Összegyűjtötték ezen megoldások előnyeit és buktatóit, hogy mire számíthat, ha most szeretne kölcsönhöz jutni.

Új rovat:
Lélekerősítő heti tréning

Küldje be Ön is tréfás, vagy meghökkentő házépítéssel kapcsolatos fotóját, hogy megoszthassuk másokkal. Ebben a lehangoló időszakban mind az építtetőknek, mind a vállalkozásoknak szüksége van néhány feszültségoldó, lélekerősítő pillanatra.

A hét képe:

Lehet így is, de ez sem készház...


Köszönjük figyelmét!
Ha építő ötletei, javaslatai, gondolatai vannak, azt a megjegyzésben ossza meg velünk bátran!