2008. július 8., kedd

1000 Ft-os rezsi, a legolcsóbb energia, építési kockázatok, hűsítő nyári akciók, zöldkártyáról már a Magyar Közlönyben is

Az elmúlt napokban a következő hírek láttak napvilágot:

Szeretné, ha csak ezer forint lenne a rezsije havonta?
2008. július 4., péntek 22:00, InfoRádió / The Daily Telegraph

Környezetbarát otthonának energiaszükséglete szinte minimális, így a brit Gay Cossins havonta legfeljebb ezer forintnak megfelelő összeget fizet ki a számlákra. Az egykori tanárnő a spórolás nagymestere.
Nappalijában - amely egyben konyhaként is funkcionál - egy fáskályha áll, a padlásteret gyapjúval, míg a padlót hungarocellel szigetelte Gay Cossins. A 64 éves brit nő ezáltal rengeteget spórol az energián: lakásának rezsiköltsége havonta 700 forint.
A teljes cikk itt olvasható >

Tudja, melyik a legolcsóbb energia?
2008.07.08., Kampa.hu

A magyar piacon április közepétől már rendelhetők készházak passzívház falszerkezettel is. Jellemzői: tökéletes hőszigetelés, hőhídmentes konstrukció. A modern épületszerkezet és a hozzá tartozó thermo-alapozás, valamint a legmodernebb gépészeti berendezések garantálják a minimális energia felhasználást.
A legolcsóbb energiára a választ itt találja >

Építkezéssel kapcsolatos kockázatok - a szakértő véleményez
2008. július 3., csütörtök 8:14, Pénzcentrum.hu

Az építkezési szezon közepén járunk. Az építkezések fokozott veszélyt jelentenek az ott dolgozókra, de akár az annak környéken megforduló járókelőkre is. Az építkezés ideje alatt a készülő építményben vagy az ott használt berendezésekben is jelentős anyagi kár keletkezhet. Az építtetők számára - legyenek magánszemélyek vagy vállalkozók - a kockázatokra számos biztosítás nyújt fedezetet:

"Az építkezők számára jelentős veszteséget okozhat, ha elemi károk, anyaghiba vagy emberi mulasztás miatt megrongálódik az épülő ház vagy annak környezete. A károk keletkezhetnek az építési terület előkészítésekor, de akár egy csaknem kész épületben is." - kezdi az építkezésekkel kapcsolatos veszélyforrások ismertetését Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.
A teljes cikk itt olvasható > (regisztráció szükséges)

Hűsítő nyári akciók...
2008.07.07-08.31.ig, Kampa.hu

Az alábbi lehetőségek közül választhat:
  • Az Aereco szellőztetési rendszer légbevezető és légelvezető elemei érzékelik a helyiségeken belüli páratartalom mindenkori mértrékét és a pillanatnyi, tényleges szellőztetési szükségletnek megfelelően automatikusan szabályozzák azt ! Egészséges lakókörnyezet, optimális páratartalom, tiszta levegő!
  • Gáz-ár kompenzáció három rétegű üvegezéssel többletköltségek nélkül.
  • Vásárlási utalványok 100.000 - 400.000 Ft értékben a BauMax-tól.
Melyiket szeretné?
Bővebben itt >

Januártól kötelező zöld kártya az új házakra és lakásokra
2008-07-02 06:58:34, mr1-kossuth.hu/MTI

A most megjelent kormányrendelet szerint az új lakásokra jövő januártól, a meglévőkre - eladás és bérbeadás esetében - 2012-től lesz kötelező az energetikai tanúsítvány. A kártya elkészítéséért legfeljebb 11.000 forint munkadíj plusz költségtérítés számolható fel.

"A használt lakásoknál az energiaszámlák és a tervrajzok alapján kell elvégezni a tanúsítást. A tanúsítványt az a felsőfokú végzettségű személy készítheti el, aki rendelkezik építészeti-műszaki tervezési, vagy építési műszaki ellenőri, felelős műszaki vezetői jogosultsággal és letette az energetikai vizsgát is. A kártya elkészítéséért legfeljebb 2 óra munkadíj számítható fel, az óradíj maximum 5 és fél ezer forint lehet, emellett költségtérítés is felszámítható. A 10 évig érvényes tanúsítvány végső formája egy olyan besorolási "matrica", amilyen a háztartási gépek oldalán is megtalálható.«

A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelete az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról elolvasható a Magyar Közlöny 2008/96. számában. (pdf)
A teljes cikk itt olvasható >