2009. július 10., péntek

Készház építés válasza a hazai építőipart kiemelten sújtó gazdasági válságra

A magyarországi készház építés jelentős állomáshoz érkezett. Július 13-án megkezdi üzemszerű működését az első automata CNC vezérlésű favázas készházakat gyártó üzem Esztergomban.

A hivatalos üzemavatón meghívott előadóként részt vesz többek között Hansbert Ott, a gépsort szállító Weinmann cég tulajdonosa, ill. avató beszédet mond Bíró Mariann a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium képviseletében. A nap során megtekinthető lesz a komplett gyártási folyamat a keret összeállításától az elemek kamionra rakásáig. További témák: tájékoztató az építési termék jogszerű forgalomba hozataláról (Frigy Antal, NFGM), családi házak tervezése és az energiafelhasználás optimalizálása (Fazekas Péter, MAKÉSZ), energiatakarékos készházak bemutatása, aktualitások (Kárpáti József, Wiesner György, MAKÉSZ).

"A gépsor ma Magyarországon a legmodernebbek közé tartozik, amelynek
kapacitása 100-120 db. 120-150 m2-es ház évente egy műszakban" -tudtuk meg Molnár Szabolcstól, a Grand-Ács Tetőcentrum és Készház Kft. ügyvezető igazgató által írt meghívóból. Értesülésünk szerint ennek a kapacitásnak már több, mint fele lekötött: hazai és külföldi piacra is fognak termelni (Olaszország, Szlovákia, későbbiekben Németország, Románia ). Minőség nyugat-európai, de az árak jóval mérsékeltebbek.

Az esemény több szempontból is különleges. Egyrészt a hazai készházgyártás történetében országos jelentőségű, hogy a beruházás pályázati források igénybevétele nélkül, kizálólag a tulajdonosok önerejéből és optimizmusából valósult meg. Másrészt mindez a világválság kellős közepén, a hazai építőipar rég nem látott recessziójának idején. Harmadrészt
a résztvevők egy olyan régóta érlelődő összefogás első lépéseit teszik meg, amely példa értékű lehet nemcsak az építőipar, hanem más iparágak szereplőinek is.

Képek az új gyártóbázisról